Lietuviškai English
Atgal
Geras barmenas virdamas kavą turi:
  • pasirinkti mišinį ir kontroliuoti jo kokybę; prižiūrėti prekių atsargas, kad jos nepasentų;
  • saugoti kavos atsargas sausose vietose ir tinkamoje temperatūroje (10-20 °C);
  • pripildyti kavos malūnėlį ir prižiūrėti kavos kiekį dozatoriuje;
  • nustatyti reikiamą malimo režimą reguliuodamas malimo nustatymo ratelį bei atlikdamas kelis bandymus, kurių metu 25-35 ml gėrimo turi pribėgti per 20-30 sekundžių. Jei reikia daugiau laiko vandeniui pribėgti, barmenas turi surasti reikiamą kavos malimo režimą sukdamas malimo nustatymo ratelį prieš laikrodžio rodyklę, jei mažiau ­reikia sukti pagal laikrodžio rodyklę;
  • nustatyti teisingą kavos dozę, reguliuodamas varžtą malūnėlio maltos kavos bunkeriuko viduje ir tikrinti svorį (6,5-8 g arba 13-16 g ); svoris tikrinamas darant 10 dozių; visada spausti kavą ragelyje suspaudėju, esančiu dozatoriaus priekyje arba rankiniu suspaudėju, naudojant didelę (apie 20 kg) jėgą;
  • pašalinti kavos perteklių, atsiradusį ant ragelio, ranka arba mažu šepetėliu. Niekada nereikia maišyti kavos pupelių malūne su jau sumaita kava, nes:
  • kava visada turi būti šviežiai sumalta;
  • toks netolygus mišinys gadina malūnėlio peilius;
  • taip teršiamas pupelių bunkeris, nes lieka kavos aliejaus ant sienelių, kuris laikui bėgant pradeda skleisti blogą kvapą.
Visada reikia stebėti kavą malūnėlyje kad neperkaistų, taip pat ir triukšmo pasikeitimus malimo metu, nes triukšmas parodo malūno perkrovimą.

Prieš pradedant darbą su kavos aparatu, būtina:
  • patikrinti vandens boilerio spaudimą. Spaudimo lygis turi būti 1,2-1,4 bar;
  • termokompensaciją - ji turi būti 0,9-1,1 bar.
Jei spaudimas yra kitoks, spaudimo reguliatorių mašinos viduje turi nustatyti aparatą aptarnaujantis technikas, kuris turi paleisti garus iš vandens boilerio, kad patikrintų spaudimo vožtuvą ir patikrinti, kad vandens boileris būtų užpildytas 70 %, nes, jei vandens lygis yra aukštesnis, temperatūra boileryje krenta, 0, jei žemesnis - kyla. Taip pat reikia patikrinti, kad iš snapelio išbėgantis vanduo būtų kūgio formos, kai rankenėlės neįstatytos, 0 ne varvėtų lašeliais arba švirkštų su spaudimu, lyg atrodytų, jog užsikimšę sekcijų lizdai. Būtina patikrinti, kad slėgis darant espresso būtų 9 atmosferų.

BŪTINI VEIKSMAI DARBO METU

Visada naudojami tik šilti puodeliai (apie 40°C), juos reikia laikyti ant kavos aparato, sudėtus ne daugiau kaip du puodeliai į aukštį, arba specialiame šildytuve.

Ragelį, skirtą maltai kava i, reikia palikti nenuimtą. Ragelį nuėmus, jis atšąla. Pastaba: kavos tirščius reikia palikti ragelyje iki kito naudojimo. Tirščius iškračius ragelis perkaista ir gali sudeginti šviežiai sumalta kavą.

Nuo puodelių padėklo ir vandens bei garo snapelių reikia nuolat valyti besikaupiančias nuosėdas drėgnu rankšluosčiu, nes nuosėdose gali daugintis bakterijos ir mikroorganizmai. Pastaba: jei cappuccino ar kitos pieno kavos daroma daug, garo snapelio valyti nereikia, nes jis yra pakankamai karštas, todėl visos bakterijos žūva. Karts nuo karto būtina paleisti vandenį per kiekvieną sekciją, kai rageliai neuždėti - taip pašalinami likučiai ir nuosėdos. Kavos tirščius iš ragelio reikia pašalinti trinktelėjant jį į minkštesnių medžiagų (medžio, plastiko) atliekų konteineri, kad nesugadintumėte ragelio. Būtini veiksmai po darbo:

Reikia ištuštinti kavos malūnėlio konteineri ir sudėti kavą i sandarų indą, kad ji neprarastų savo aromato. Esant būtinybei, bet ne rečiau kaip kartą per savaitę, nuvalyti aliejų nuo kavos malūnėlio konteinerio sienelių.

Be to, būtina:
  • dozatoriuje palikti kuo mažesni kieki kavos;
  • nuimti ir ištuštinti ragelius, išimti ir išplauti filtrus, prieš šviesą patikrinti jų skylutes, kad neliktų užsikimšusių;
  • nuvalyti kiekvienos sekcijos lizdus, nuplauti su specialia gumele (blind filter) ir tinkamu plovikliu (pvz., soda). Kai vandens pompa veikia ir vanduo neišbėga, sukuriamas hidraulinis blokas. Maždaug po 10-15 sekundžių reikia išjungti pompą ir išimti rageli, kad išbėgtų vanduo. Kartojant (5-6 kartus) šią operaciją užbaigiamas plovimas ir skaičiavimas; išvalyti viršutinius sekcijų lizdus minkštu šepetėliu, kad jie nebūtų pažeisti; 
  • neuždėti ragelių atgal, o pamerkti juos kartu su filtrais i vandens ir sodos tirpalą. Taip išvengiama tinklelių deformacijos; 
  • periodiškai ištuštinti vandens boileri - tada neužsistovi vanduo ir nesi kaupia nuosėdos. Vandens minkštinimo irenginyje esanti masė turi būti keičiama ne rečiau kaip kas trejus metus.
Lentelėje matoma, kiek litrų vandens suminkštinus reikia daryti irenginio regeneraciją.



Kad būtų lengviau skaičiuoti, kada reikia regeneruoti vandens minkštinimo irengini, galima naudotis sunaudotos kavos kiekio paskaičiavimais 1000-ui litrų vandens, atsižvelgiant i vandens kietumą.

Įsivaizduokite, kad kiekvienam gėrimui pagaminti naudosite toki kieki vandens, kai jo kietumas 3 mmol/l:

1 espresso = 70 ml vandens

(iskaitant tą, kurio reikia kavai sudrėkinti)

garai = 35 ml

karštas vaduo = 35 ml

viso 140 ml vandens

Iš 1 000 litrų vandens galime paruošti 7142 puodelius espresso (1 000000 ml/140 ml = 7142);

7142 puodeliai espresso po 8-9 = 57 kg kavos.

Vadinasi regeneraciją reikės daryti pardavus 57 kg kavos . Labiausiai espresso, cappuccino ir kitų gėrimų kokybė priklauso nuo barmeno. Būtent jis yra atsakingas už paruošiamuosius etapus - kavos ir irangos priežiūrą ir, žinoma, už puodelio pateikimą klientui.

Vytautas Kratulis
koxqbleyxn 2013-03-18 21:26
VlaKf3 , [url=http://pekqltnhwflu.com/]pekqltnhwflu[/url], [link=http://pnypvfymzgwn.com/]pnypvfymzgwn[/link], http://fdufmimfaonc.com/
vpadyqunk 2013-03-18 21:26
KQAm5J , [url=http://pfyypqtcuvfu.com/]pfyypqtcuvfu[/url], [link=http://khiqpzqrfpxi.com/]khiqpzqrfpxi[/link], http://zegeucviygoo.com/
uizbpvmniv 2013-03-17 01:17
3zIXEJ , [url=http://almyvpsjtfqz.com/]almyvpsjtfqz[/url], [link=http://agmbbrywzrnu.com/]agmbbrywzrnu[/link], http://cukhttunnbyb.com/
eqpguttsqq 2013-03-17 01:17
xlX1ac , [url=http://anxgxblkjltd.com/]anxgxblkjltd[/url], [link=http://rachzaomzzwj.com/]rachzaomzzwj[/link], http://okcuaqmkkzzd.com/
Mohd 2013-03-14 14:18
Mane tik stebina, kaip tie žmonės tampa toiakis fanatikais, kad sugeba ne tik kokioje nors konkrečioje teorijoje užsiblokuoti, bet ir visą pasaulėžiūrą susiformuoti iš rinktinių idiotizmų. Gal yra koks alternatyvaus požiūrio universitetas, kur studijuoja busimieji šarlatanai?Kaip kad ir tas fizikas iš siaubo skyrelio atrodo, kad turi po idiotišką atsakymą (be abejo pagrįstą II termodinamikos dėsniu) kiekvienu fizikos klausimu. Arba jis turi reaktyvinę fantazijos, arba rimtai investuoja laiką į absurdo studijas.
UAB "Šviežia kava". Gedimino pr.54-6, Vilnius, LT - 01110, +370 5 2332782, info@svieziakava.lt
E-Parduotuvė
Lietuviškai English
 
Nektarinas, marakuja, karijos riešutai, baltieji pipirai.
 
 
Magnolijos, kalendra, raudonosios vynuogės.
 
 
"Blanc-de-blancs". Marcipanas. Kardamonas.
 
 
Apelsinai. Kakava. Vanilė.
 
Produktų krepšelis
Krepšelis tuščias.
Tinklapis